Dupa victoriile de la Senegya si de pe raul Ialomita si infrangerea de la Santimbru Iancu incheie o pace de 10 ani cu turcii la Segedyn. Papa nu recunoaste aceasta pace si la 10 noiembrie 1444 Iancu este invins la Varna in lupta murind chiar regele Ungariei Vladislav al III-lea. O noua incercare de cruciada a fost infranta de turci la Campia Mierelei in 1448. 
Iancu de Hunedoara a blocat, pentru o vreme, ofensiva otomana in Balcani. In 1453 insa, turcii cuceresc Constantinopolul, eveniment care a ingrijorat lumea crestina. A urmat asedierea Belgradului(1456), detinut, la acea vreme, de Ungaria. Dupa mai multe lupte, Iancu a obtinut victoria, oprind astfel inaintarea urcilor spre Europa Centrala. La cateva zile dupa aceasta, Iancu murea de ciuma, in fata Belgradului eliberat, fiind inmormantat la catedrala Catolica din Alba-Iulia.

Dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, rolul de aparator al crestinatatii la Dunarea de Jos a revenit lui Vlad Tepes, domnul Tarii Romanesti(1456-1462). Fiind in intelegere cu Matei Corvin, domnitorul roman a refuzat plata tributului. Apoi l-a prins si l-a tras in teapa pe pasa de la Vidin(Hamsa Beg), care trecuse Dunarea si incercase sa-l prinda intr-o cursa. 
In iarna anului 1461-1462, Vlad Tepes a facut o incursiune fulgeratoare pe malul drept al Dunarii, distrugand dispozitivul militar turcesc din zona. Reactia turcilor a fost imediata. Cu o armata numeroasa, Mahomed al II-lea impreuna cu Radu cel Frumos au pornit impotriva lui Vlad Tepes. Domnul muntean s-a retras pustiind totul pana la Zimnicea si eliberand Giurgiu. Astfel, in noaptea de 16/17 iunie 1462, in apropiere de Targoviste, Tepes patrunde cu ostasii sai in tabara turceasca producand o mare panica. Surprinsi, turcii incearca sa dea o batalie decisiva, mizand pe superioritatea lor numerica, dar neizbutind acest lucru, sunt nevoiti sa se retraga la sud de Dunare. Campania initiata de sultan s-a incheiat ulterior cu inscaunarea lui Radu cel Frumos, sprijinit de o parte dintre boieri. Sperand sa obtina ajutor de la Matei Corvin, Vlad Tepes se retrage in Transilvania, dar cade victima unui complot si este inchis de regele Ungariei la Visegrad.
In 1476, la cererea lui Stefan cel Mare Tepes este eliberat si reinscaunat domn pentru a continua lupta antiotomana. Cateva luni mai tarziu cade victima unui nou complot pus la cale de Laiota Basarab.